Sporten tijdens je zwangerschap

Geplaatst op: 19-10-2016
Terug naar nieuws

Ben je zwanger of net bevallen, dan zijn we er ook voor jou! Bewegen op een verantwoorde manier in de buitenlucht. Gezond Gouds gaat uit van een persoonlijke benadering. We zorgen ervoor dat je op een verantwoorde manier fit kunt worden en blijven. Door ons op maat gemaakte programma zijn we in staat om in groepsverband zo optimaal mogelijk te werken aan je persoonlijke doelen.

Redenen genoeg om te sporten tijdens je zwangerschap

Regelmatig krijgen wij de vraag: “Wat mag ik allemaal voor sport doen als ik zwanger ben?”. Het simpele antwoord is, dat je moet doen wat goed voelt. Het is super belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en daar goed je grenzen in aan te voelen. Als je geen hardloper ben, moet je niet ineens tijdens je zwangerschap gaan hardlopen, maar er zijn genoeg verhalen van vrouwen die tot een dag voor de bevalling nog fanatiek aan het sporten waren. Dit zal voor het grootste gedeelte van de vrouwen niet gelden, maar sporten tijdens je zwangerschap is zeker wel heel goed om te doen,op een manier die bij jou past. Belangrijk is ook dat je je realiseert dat je lichaam met hele andere dingen bezig is, dus je moet wel accepteren dat je niet meer zo fit bent als voor je zwangerschap en dat je waarschijnlijk naarmate de zwangerschap vordert steeds minder kunt. Het goede nieuws is dat er wel heel veel mogelijkheden zijn.

Sporten tijdens de zwangerschap heeft een aantal voordelen en er zijn ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Je gaat fit de bevalling in!

  1. Tijdens de zwangerschap neemt je vetpercentage toe. Door te sporten houd je je gewichtstoename binnen de perken.
  2. Sporten onder goede begeleiding, vermindert de kans op bekkenklachten. Door versterking van de rompspieren en bekkenbodemspieren heb je minder kans op rugklachten en houd je het bekken zo goed mogelijk op zijn plaats. Ook verminder je de kans op incontinentie en verzakking als je actief je bekkenbodemspieren traint.
  3. Al aan het begin van je zwangerschap maak je het hormoon relaxine aan, wat ervoor zorgt dat je bindweefsel zacht wordt. Dit is nodig in het bekken tijdens de bevalling. Hierdoor krijgen je gewrichten meer ruimte. Dit zorgt echter ook voor meer instabiliteit in al je gewrichten. Door krachttraining en stabiliteitstraining voorkom je klachten aan je gewrichten, zoals verzwikking etc.
  4. Door te sporten kun je de kans verminderen op een (postnatale) depressie. Sporten en bewegen heeft namelijk bewezen een positief effect op de psyche.
  5. Uit onderzoek is gebleken dat sportende vrouwen een kortere bevalling hebben in vergelijking met niet sportende vrouwen. De risico’s op gevaarlijke ziekten nemen af, zoals zwangerschapssuiker en de kans op zwangerschapsvergiftiging wordt kleiner.
  6. Het vermogen om zuurstof te vervoeren neemt toe door een betere hart-longcapaciteit. Dit is belangrijk omdat je meer zuurstof door het lichaam moet pompen voor jou en je kind, hierdoor wordt je bloedvolume verhoogd en moet je hart dus harder werken. Waar je wel op moet letten is, dat je bloeddruk ook lager kan zijn tijdens je zwangerschap, omdat de bloedvaten verwijden. Hierdoor kun je wel eens sneller duizelig zijn dan normaal.
  7. Jouw lichaamstemperatuur ligt hoger dan toen je niet zwanger was. Je moet opletten dat je het tijdens het sporten niet te warm krijgt, omdat dit slecht kan zijn voor je kindje. Er gaat dan minder zuurstof naar de foetus. Buiten sporten heeft dan zo zijn voordelen, tenzij het dertig graden Celsius is. Belangrijk is dat je goed je warmte kwijt kan. Zorg er ook voor dat je hartslag niet te hoog wordt.
  8. Vanaf het tweede trimester mag je geen rechte buikspieren meer trainen, omdat de buikspieren naar de zijkant moeten om je kindje de ruimt te geven om te groeien. Daarnaast kan het trainen van de rechte buikspieren ervoor zorgen dat de peesbanden scheuren.
  9. Je stofwisseling is anders tijdens je zwangerschap. Eet voldoende koolhydraten op de dagen dat je sport.
  10. Blijf niet te lang in dezelfde houding liggen, zitten of staan. Als je bijvoorbeeld te lang op je rug ligt, kan je kindje op de bloedvaten drukken, waardoor je duizelig wordt. Draai dan even op je linkerzij en je zal merken dat het minder wordt.

Ons advies is om contactsporten te vermijden en te doen wat goed voelt met bovenstaande punten in je achterhoofd. Wij bieden een mooi programma aan, waarbij het mogelijk is om tijdens je zwangerschap heerlijk in de buitenlucht te blijven bewegen. Na de bevalling kun je na ongeveer 6-8 weken het sporten weer oppakken. Maar ook dit kan voor iedereen weer anders zijn.

Bronnen:

  1. Clapp, J.F. (1990). The course of Labo rafter Endurance Exercise during Pregnancy. American Journal Obstet. Gynecology, 163 (6pt1), 1799-1805
  2. Gaston, A. & Cramp, A. (2011). Exercise during pregnancy: A review of patterns and determinants. Journal of Science and Medicine in Sport, 14, 299-305.